onsdag 18 april 2012

En Estelle* är född, en webbplats om multimodalt undervisning


Min blogg handlar inte om prinsessor utan om en riktig stjärna i den digitala Vintergatan, för webbplatsen är ju på svenska. Det handlar om:

-om att lära och undervisa multimodalt

Tills nyligen hade jag bara hittat sådana webbsidor på engelska men nu hittade jag en på svenska och det är en länk som jag kommer att placera högst upp på min digitala länklista, den handlar både om teoretisk och om praktisk digitalkunskap.

Didaktikens verktyg är en webbplats som ”beskriver hur teknisk utveckling påverkar lärande och undervisning, både historiskt och i nutid.” Det är ett mycket bra exempel på ”hur man kan kombinera medier för ett pedagogiskt syfte.”

Hur är webbplatsen uppbyggd?
Den har tre olika delar:

1. Teknik och lärande
Ulf P Lundgren, professor i pedagogik vid Uppsala universitet, beskriver här hur teknisk och pedagogisk utveckling samspelat genom historien. Den här delen har sju kapitel och rekommenderas att läsas kronologiskt. Till varje kapitel finns det ett UR program som anknyter till ämnet. Det finns också länkar till olika material, t.ex. filmer på Youtube.
2. Didaktisk design
Staffan Selander, professor i didaktik vid Stockholms universitet, beskriver här teknikens möjligheter i lärande och undervisning. Avsnittet är uppdelat i tre kapitel som beskriver ”ett designteoretiskt, didaktiskt och multimodalt perspektiv på undervisning och lärande i digitala miljöer.” Här finns också program från UR och övningsfrågor.

3. Digitala verktyg – IKT
Syftet med den här delen är ”att inspirera användaren till att själv skapa en webbplats i pedagogiskt syfte.” Här hittar man Youtubeklipp om hur man använder Wordpress som kursblogg, om Dipity-verktyg för att skapa tidslinjer, om hur man bäddar in Youtubeklipp, hur man laddar upp film på Youtube, och flera IKT-länkar.

Blir du nyfiken?

Du kan börja med att lyssna på Ulf P Lundgren när han reflekterar om hur teknik och internet förändrar lärandet men också lärarens arbete:

och Staffan Selander som resonerar om unga och sociala medier, skoltradition och kontroll:







*Estelle är ett kvinnonamn som ursprungligen kommer från franska, motsvarar latinska ste´lla ”stjärna” och spanska estrella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar