söndag 17 juni 2012

Vad är egentligen en digital lärplattform?

Här ger jag en snabb överblick av vad en lärplattform är, hur den kan användas, vilka lärplattformar finns, vad öppen källkod är och vad menas med SCORM- standard. Detta är en sammanfattning av det jag har läst och lärt mig i detta avsnitt i min kurs och som jag presenterar med hjälp av några frågor. Det finns också länkar till de olika lärplattformar så du som läsare har möjlighet att gå direkt till deras hemsidor där du får se vilka tjänster de lyfter upp i sin marknadsföring. 

Vad är en digital lärplattform?
En lärplatform eller LMS (Learning Management Systems) eller VLE (Virtual Learning Enviroment) är "ett virtuellt klassrum där kursdeltagare och lärare för en specifik kurs kan kommunicera säkert med varandra, och utbyta lösenordsskyddade dokument. Lärplattformen hanterar kursuppföljning och kursadministration, exempelvis resultatlistor, automaträttade prov och inlämningskorgar för redovisningsuppgifter." (Wikipedia)


Hur använder man en lärplattform?
I början används lärplattformer för webbaserade distansutbildning eller distanskurser, men idag används dem mer och mer som komplement till traditionell undervisning för att:

  • publicera, sprida och dela kursmaterial och information
  • lämna in kursuppgifter och enkäter
  • kommunicera med lärare och andra kursdeltagare
  • diskutera i olika forum
  • skriva och ändra på vissa sidor och vara medskapare
  • skapa och administrera olika typer av tester
  • skapa kursutvärderingar med hjälp av enkätverktyget
  • ta del av statistik och sammanställningar över svaren
Flera kommuner använder idag lärplattformar för grund- och gymnasieskolor för att hantera bl.a:
  • närvarorapportering
  • individuella utvecklingsplaner (IUP),
  • skriftliga omdömen
  • betygsinmatning
  • kommunikation med föräldrar 

Vilka lärplattformar finns?
Det finns två sorter lärplattformar de kommersiella som t.ex.
och  de som baseras på Öppen Källkod som t.ex.
Men vad är en Öppen Källkod eller Open Source plattform?

Det handlar om ett "datorprogram där användare har fri tillgång till programmets källkod och därför kan läsa, korrigera och modifiera och vidaredistribuera programmet.” (ne.se). Användaren har då möjlighet att göra ändringar och anpassa programmet till sina speciella behov och den som underhåller programmet kan bestämma att inkludera dessa ändringar eller modifikationer i den officiella versionen av programmet.

SCORM-standard
Jag har också lärt mig att eftersom det finns många olika lärplattformar är det viktigt att den person som skapar webbaserat utbildningsmaterial har möjlighet att flytta sitt material mellan olika plattformar och därför skapades SCORM-standardSCORM (Shareable Content Object Reference Model) är ett standar som beskriver hur man skall "paketera" sitt utbildningsmaterial samt hur de skall "packas upp" efter förflyttning. De flesta leverantörer av lärplattformar nu ansluter sig till den här standarden.

Avslutningsvis vill jag ställa två frågor till dig som läsare:

Om du vore ansvarig för att upphandla och införa en lärplattform i din kommun vilken lärplattform skulle du välja?

Om du vore lärare eller bibliotekarie vilken lärplattform skulle du välja till din skola?

Tacksam för svar och kommentarer




1 kommentar:

  1. Innan man väljer Lärplattform måste man först och främst fundera över vilken fuktion den ska ha och sedan vilka som kommer att dela den. Oftast så är det kanske en hel kommun med olika skolor och dagis och även kommunens ledning som ska tycka att den är bra.
    Att en lärplattform är bättre än en annan kan man inte säga. Har man bra IT-kompitens kan man välja vilken som helst, öppen källkod eller ej. När det kommer till kritan är det hur man genomför själva införandet som påverkar om det blir lyckat eller inte. Att informationen om hur man ska använda Lärplattformen, vad man kan hitta där, kurser om vad och hur man ska göra saker och en bra IT-avdelning som finns nära och kan hjälpa (IT-avdelningen kan självklart även bestå av lärare och personal på stället, det är det ultimata).

    SvaraRadera