tisdag 16 april 2013

E-möten eller distansmöten, kunskap utan gränser

Det är fredag morgon, klockan är 10.50 och det är dags att gå online. Mellan kl. 11.00 och 12.00 ska jag delta i ett webbinarium om "UR- Rätten till public service material i undervisningssyfte" som organiseras av OER - Sverige öppna digitala lärresurser. Om öppna lärresurser kan du läsa mera på min blogg om du klickar på den här länken.

Men vad är egentligen ett webbinarium? 
Det är ett seminarium på nätet som sänds med hjälp av ett helt webbaserat verktyg som Adobe Connect. Du behöver inte ladda ner något program och det är kostnadsfritt. Det enda du behöver för att kunna vara med är länken dit. 

Hur går det då till att delta i ett webbinarium?
Man anmäler sig i förväg eftersom det är ett begränsat antal platser. Några dagar senare får du ett mejl med länken till webbsändningen och andra hemsidor för att kontrollera tekniken:"Delta i webbinar" och för mer generell information: "Så funkar det".


När det blir dags för själva sändningen är det bara att klicka på länken, skriva ditt namn, trycka på enter och vänta några sekunder till allt laddas ner. I fredagens webbinarium som pågick en timme var vi ca 90 deltagare, men det var bara talarna som syntes på bilden. Jag som deltagare fick välja att skriva i chatten eller bara lyssna. 

Så här såg det ut när webbinariet startade. Det var Erich Fitelius, VD för Utbildningsradion som föreläste och Lasse Bourelius och Keith Bryant var moderatorer.




På höger sidan ser du alla deltagares namn. Du ser också chatten och statistik över deltagarna - var de arbetar och vad de arbetar med. Vi fick kryssa i statistiken och som ni ser var de flesta deltagarna lärare och pedagoger från olika högskolor. Efter själva föreläsningen var det dags för frågor och diskussion, och tjugo minuter senare efter webbinariet slutat fick jag ett mejl med länken till inspelningen. 

Webbinarium är ett mycket intressant sätt att få mer kunskap om olika områden och att samarbeta med andra utan att behöva vara på plats. Jag ser det som en bra komplement till fysiska möten.  Här får du också länken till inspelningen

Varsågod!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar